• OOK VOOR LEZINGEN, DEMONSTRATIES EN WORKSHOPS 0492-380548
Home » CASUS: BEVRIJD VAN 35 JAAR ANGST

CASUS: BEVRIJD VAN 35 JAAR ANGST

G. is een man van middelbare leeftijd en heeft op ongeveer 19 jarige leeftijd een angstige, gevaarlijke situatie meegemaakt. Binnen een paar dagen ontwikkelde zich een chronische angst die hem tot op de dag van vandaag beperkt. Gesloten ruimtes en onbekende situaties zijn voor hem pure horror. G. werkt voor de overheid en heeft een belangrijke functie waar veiligheid een belangrijk onderdeel van is. G. heeft op wonderbaarlijke wijze al meer dan 30 jaar  zijn “beperking” voor veel collega’s, vrienden en familie verborgen kunnen houden. G. is een meester geworden in misleiding om zijn angsten verborgen te houden. G. is een gedreven vakman en wil en kan veel meer maar zijn angsten houden hem gevangen. Een presentatie geven in een gesloten ruimte, reizen met trein of vliegtuig of nieuwe, onbekende situaties vervullen hem met angst. Al weken voordat dit moet gebeuren is G. extreem nerveus en de angst slokt al zijn energie en aandacht op. G. is doodmoe en weet dat hij NU iets moet doen. Hij wil vrij zijn, zijn werk nog beter willen doen en weer kunnen genieten van activiteiten met zijn vrouw en vrienden. Onbekommerd kunnen reizen met trein en vliegtuig.

G. heeft in zijn zoektocht naar hulp al eens  contact gehad met een collega hypnotherapeut. G. verteld dat deze zijn uiterste best heeft gedaan maar het lukte niet een staat van hypnotische trance te bereiken. G. denkt dat hij niet gehypnotiseerd kan worden. Toch geeft G. niet op en vraagt mij om een gratis consult.

Na uitleg van mijn visie op zijn probleem en de neuropsychologische staat van zijn brein, is G. bereidt om een kleine test te doen waarin ik kijk hoe gevoelig G. voor suggesties is. Binnen 2 minuten is kan G. geen invloed meer uitoefenen op zijn eigen rechter hand. Zijn hand  ligt “vast geplakt” op tafel  en hij kan deze niet meer bewegen. Er treedt zelfs spontane analgesie op. G. voelt het gevoel in zijn eigen hand meer en meer verdwijnen. De hand en onderarm worden bijna helemaal gevoelloos. Een enkele instructie van mij geeft hem de controle weer terug en het gevoel in zijn hand en onderarm wordt weer normaal. G. wrijft over zijn hand en arm is kijkt mij verbijsterd aan. Ik lach en vraag hem of hij nog steeds denkt dat hij niet in hypnose kan. G. is volledig om en maakt een afspraak voor een eerste sessie.

Een week later heeft G. zijn eerste sessie. Zoals ik verwachte verliep deze uitstekend. Dat G. volledig vrij was van twijfel heeft daar veel aan bijgedragen. In deze sessie stond “kalmte en comfort” centraal, iets wat G. al heel lang niet meer ervaren had. In een diepe staat van trance gingen we  in gesprek met dat deel van zijn onderbewustzijn dat verantwoordelijk was voor de onrust, het  deel dat zijn lichaam de opdracht gaf om het stresshormoon aan te maken.  De connectie met de delen van het brein die helpen bij relativeren, afstand nemen en beoordelen werd weer hersteld. G. kon voor het eerst sinds vele jaren, weer opnieuw voelen hoe het is om je kalm en comfortabel te voelen.  Net zoals dat was voor zijn traumatische ervaring. Zijn bewustzijn en onderbewustzijn waren het weer eens samen. G. gaf dat hij zich “lichter” voelde, er was “meer ruimte in zijn hoofd” en voelde zich erg ontspannen.

In de tweede  sessie vertelde G. dat hij die week een aantal bijzondere ervaringen had gehad. Hij sliep veel beter, had meer energie en voelde zich veel meer in balans. Er kwamen herinneringen naar boven van vervelende gebeurtenissen in het verleden  maar hij kon hier kalm en rustig naar kijken. Het is “alsof mijn ziel dingen aan het  loslaten is  en dit voelt eigenlijk heel goed”. Het was nu  tijd om samen te kijken naar de specifieke situaties die voorheen leiden tot de extreme angstreacties. G. begreep inmiddels heel goed dat de beelden in zijn hoofd (dat hij zelf vormde zodra  er iets “spannends” ging gebeuren) verantwoordelijk waren voor de aanmaak van stresshormonen en het krijgen van hartkloppingen, transpireren, paniek etc..  Het toeval wilde dat G. de volgende dag een presentatie moest houden. Het onzinnige beeld dat hij deze ruimte moest betreden en er dan misschien niet uit kon als er iets gebeurde was pure horror voor hem.  In deze sessie leerde G. om dit beeld te corrigeren naar een realistisch beeld. Een beeld van een kalme, comfortabele G. die vol zelfvertrouwen de ruimte inloopt en datgene doet waar hij goed in is. Na de sessie is G. ervan overtuigd dat het helemaal goed gaat komen. Hij heeft iedere dag wel een of meerdere momenten waarop hij deze nieuwe vaardigheid kan toepassen. Elke keer dat dit een positieve ervaring zal zijn, zal deze vaardigheid effectiever en krachtiger zijn. We spreken af dat G. zelf contact opneemt wanneer hij denkt dat hij het nodig heeft.

Na 4 weken krijg ik bericht van G. De presentatie ging fantastisch. Hij was volledig vrij van angst  en de claustrofobische angsten zijn verdwenen. G. voelt zich nog wel wat onrustig voor nieuwe, onbekende situaties. Hij moet over een week voor zijn werk naar  Oost-Europa. Het reizen op zich doet hem niets meer maar de onbekendheid met de situatie  maakt hem toch onrustig. We maken een afspraak.

In de derde en tot nu toe laatste sessie heeft G. geleerd om zelfhypnose toe te passen. G. weet al hoe het voelt om in trance te zijn, hoe hij een beroep kan doen op “kalmte en comfort” en heeft in de vorige sessies geleerd met beelden en de daarbij horende gedachtes en emoties te werken. Het leren van zelfhypnose is daarom voor G. “peanuts”.

We werken vlot en oefenen ter plekke om snel in en uit trance te gaan met behulp van een anker. We oefenen met realistische  toekomst scenario’s.  G. leert op welke manier hij zelfhypnose toe kan passen in iedere situatie en op ieder moment wanneer hij dat wil. G. leert hoe hij een effectieve suggestie formuleert en het cruciale belang van de daarbij horende beelden en emoties. Opgewekt verlaat G. de praktijk, schudt mij stevig de hand  en voegt mij nog lachend toe: “Ga maar met me mee naar Oost-Europa”. Vrolijk zie ik hem naar zijn auto lopen en ik weet dat deze man na meer dan 30 jaar eindelijk vrij is. Na slechts 3 sessies………het blijft bijzonder, iedere keer  weer.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.