Bron afbeelding: Pixabay
Inleiding
Anne, een 27-jarige vrouw, heeft haar hele leven geworsteld met een ongewoon probleem: Als baby heeft ze de overstap van zacht, gepureerd voedsel naar hard voedsel niet volledig doorlopen. Het eten van bepaalde voedselstructuren leidde tot weerstand, misselijkheid en zelfs neigingen tot kokhalzen. Bijvoorbeeld een hard of korrelig mondgevoel kan ze niet verdragen. Velletjes of pitjes, het leidt meteen tot kokhalzen. Ze heeft geen problemen met de smaak of geur, maar alleen met de textuur. Tot op de dag van vandaag eet ze geen fruit of rauwe groente.
Anne maakt zich zorgen over haar eenzijdige dieet en haar gezondheid. Bovendien wil ze net als iedereen “normaal” eten, er minder mee bezig zijn en meer genieten. Ze heeft in al die jaren verschillende medische professionals en diëtisten geraadpleegd, maar zonder succes. Een vriendin gaf haar het advies om eens naar hypnose te informeren. Na een kennismakingsgesprek en wat uitleg spreken we een kort behandelingstraject af.
Sessie 1, eerste deel: De Analyse
Anne’s probleem is op een heel aannemelijke manier ontstaan. Een baby is niet in staat om een afgewogen keuze te maken of gebruik te maken van wilskracht. Haar ouders hebben geen manier gevonden om Anne geleidelijk te laten wennen aan voedsel met meer structuur. De enige respons die Anne daarom haar hele leven heeft gekend is weerstand en kokhalzen bij bepaalde voedselstructuren. Ze heeft geen enkele andere ervaring dan dat ze moet kokhalzen als ze bepaalde voedselstructuren in haar mond heeft en bang is dat ze moet overgeven.
Tijdens de analyse ontdekten we nog meer; Zodra ik haar vertel dat ze tijdens een sessie zonder moeite fruit zal gaan eten, zie ik de angstrespons. Ze is bang dat ze het moet gaan eten en dus ook misselijk zal worden. Na meer dan 25 jaar treedt deze respons automatisch op. Zelfs bij alleen maar de gedachte aan het eten van fruit vormt zich in haar hoofd het scenario dat ze ziek zal worden. Op mijn vraag hoe vaak ze daadwerkelijk heeft over gegeven ontdekt Anne dat dat nog nooit is gebeurd!
Niet het fruit, de groenten of het mondgevoel doen haar kokhalzen, maar Annes eigen verwachtingen en overtuiging.
Het is nodig om aandacht te besteden aan een stukje psycho-educatie. Ik leg haar het angstsysteem uit en op welke manier bewuste en onbewuste processen een rol spelen. Anne begint zich te realiseren dat haar reactie onzinnig en helemaal niet nodig is, maar begrijpt ook hoe het zover is gekomen. Er is geen sprake van iets fout doen. Het probleem heeft op een heel logische manier kunnen ontstaan. Anne is opgelucht dat ze zich niet meer hoeft te schamen of zichzelf een aansteller hoeft te vinden. Het is allemaal heel verklaarbaar.
Onze gezamenlijke conclusie is:
Anne heeft niets verkeerd gedaan, is niet abnormaal en haar is zeker geen gebrek aan wilskracht te verwijten.
Anne heeft geen eetprobleem heeft maar een angstprobleem. Haar ongegronde angst dat ze gaat kokhalzen en moet overgeven komt overeen met emetofobie waarbij in dit geval specifieke voedselstructuren de triggers zijn. De veel meer beladen DSM-diagnose “ARFID” maakt het probleem veel groter dan het in werkelijkheid is.
Als ze geen angst meer ervaart, en de angstrespons dus niet meer optreedt zal het probleem opgelost zijn. Dan ontstaat er ruimte om echt te proeven en te genieten in plaats van constant focussen op de structuur.
We maken met steekwoorden een beschrijving van haar probleem. Zowel wat er lichamelijk gebeurt en de psychosociale gevolgen, zodat ik meer inzicht krijg in wat er in haar binnenwereld omgaat. Dit gedeelte is lastig en confronterend en het is de laatste keer dat we hier aandacht aan besteden.
Hierna focussen we ons alleen nog maar op de oplossing. Ik vraag Anne om mij tot in detail te vertellen hoe het in de ideale situatie moet zijn. Met steekwoorden maken we hier ook een overzicht van.Ik gebruik al deze informatie om een hypnotisch plan van aanpak samen te stellen.
Sessie 1, deel 2: Trance oefening
Tijdens deze oefensessie ervaart Anne voor het eerst in haar leven de diepe mentale ontspanning die gepaard gaat met hypnose. Ze analyseert daardoor niet meer wat ik haar vertel. Daardoor kan ze het idee accepteren en zich voorstellen, dat het mogelijk is om zonder problemen fruit en rauwe groenten te eten. In deze beleving is ze helemaal vrij van angst en er vormen zich spontaan hele andere ideeën. Ideeën die ik haar niet aanreik. De hele ervaring blijkt zo krachtig dat Anne, eenmaal weer uit de hypnotische trance en met een lach op haar gezicht, aangeeft dat ze frambozen wil gaan kopen…
Voor vandaag is het genoeg.
Ze vertrekt met een heel andere mindset dan waarmee ze binnenkwam. Ik geef een hypnose audiosessie en een opdracht mee waar ze een week lang, dagelijks wat aandacht aan besteed. Ik geef haar ook de opdracht om voor de volgende sessie een bakje met fruit mee te brengen.
Sessie 2, deel 1: Terugblik en Voorbereiding op Veranderwerk
Anne geeft aan dat ze wat nerveus is omdat ze straks daadwerkelijk fruit moet gaan eten. Toch heeft ze ontdekt dat ze op een of andere manier de gedachte beter kan accepteren dat die nieuwe werkelijkheid wel mogelijk is.
Ze heeft de audiosessie regelmatig gedaan en is nu gewend om op die manier met hypnose en ontspanning te werken. De ene keer was de ervaring heel goed, de andere keer wat minder. Iets wat heel normaal is. Het doel was wennen aan een andere manier van werken.Anne heeft ook dagelijks geoefend met positieve denkbeelden. Ze heeft zich dagelijks moeten inbeelden en inleven in situaties die te maken hebben met een positief zelfbeeld en waarin haar probleem niet bestaat. Ik daag haar uit en vraag naar drie steekwoorden die haar probleem beschrijven. Vorige week hebben we er een hele lijst van opgeschreven. Ze moet erg diep nadenken kan mij er slechts één noemen...
Anne is stomverbaasd want vorige week zat haar hele hoofd vol met die rotwoorden en moest ze juist diep zoeken naar positieve termen. Dit is nu volledig omgekeerd. Het is voor haar het bewijs dat haar mentale processen positief aan het veranderen zijn en de therapie werkt.
Anne geeft aan dat ze er tegenop om straks aan iedereen uit te leggen waarom ze plotseling wel fruit en rauwe groeten kan eten. Ze is bang dat men gaat denken dat ze zich heel haar leven heeft aangesteld. Ik stel voor om zelf de regie te houden en dat niet af te wachten. Ik geef haar het advies het zelf op een grappige manier kenbaar te maken en daarmee dergelijke reacties voor te zijn. Deze opmerking bevestigd dat ze volledig heeft geaccepteerd dat die verandering dus gewoon mogelijk is.
Sessie 2, deel 2: Hypnose en Veranderwerk.
In een hypnosesessie van ongeveer 40 minuten start ik met de Mental Detox. Een hypnotische methode om Anne te helpen het laatste restje spanning en eventuele belemmerende gedachtes los te laten. Dit leidt tot een diep gevoel van fysieke en vooral ook mentale ontspanning. Cliënten beschrijven het met termen als “lichter voelen, vrijer voelen, of meer ruimte in het hoofd hebben”.
Vervolgens geef ik haar suggesties waarmee ik de diepe en intense beleving creëer dat haar probleem niet bestaat. Ik gebruik daarvoor een aantal NLP-technieken. Wanneer men een dergelijke suggestie accepteert en dus ervaart en voelt is dat vanzelfsprekend “echt” en dus de realiteit. Zowel bewust als op het diepste onbewuste niveau weet ze nu dat ze zonder problemen alles kan eten. Ze sluit vrede met haar verleden en vergeeft het “lastige” kind dat ze geweest is. Ze vertelt haar innerlijke kind dat ze nu weet dat het allemaal goed gaat komen. Een emotioneel maar een essentieel onderdeel van de sessie.
In trance is het voor Anne onmogelijk om nog onrust te voelen bij de gedachte om fruit en rauwe groente te eten. Ze is en blijft gewoon kalm en rustig. Deze innerlijke ervaring bekrachtig ik op verschillende manieren en vanuit verschillende perspectieven waardoor haar zelfvertrouwen uitgroeit tot de krachtige overtuiging dat ze volledig normaal alle voedsel kan eten. Dat ze vanaf nu in staat zich volledig op de smaak te focussen en er gewoon van kan genieten. Deze mindset gebruik ik vervolgens om haar een fictieve blik in de toekomst te laten werpen. Een toekomst waarin haar probleem niet bestaat en het nooit heeft bestaan.
Sessie 2, deel 3: De Test
Ik haal Anne rustig terug uit haar trancestaat en ze voelt zich fantastisch en bevrijd.Op een paar meter afstand staan op mijn bureau de twee bakjes met verschillende stukjes fruit die ze mee heeft gebracht. Ik richt mij blik op die bakjes en Anne volgt mijn blik. Ik vraag haar wat er gebeurt. “Niets”, zegt Anne. “Wat gebeurt er als ik je vertel dat ik die bakjes nu ga pakken?’ “Ook niets”, zegt Anne met een glimlach.
Ik pak de bakjes op mijn schoot en maak ze open. Ik merk geen respons op. “Zoek maar een stukje fruit uit” zeg ik en Anne pakt één kleine bosbes, ze bijt er slechts de helft van af. “Beetje te zuur” zegt Anne. De kokhals blijft weg. “Van zo’n klein stukje proef je niet veel. Neem zo’n framboos. Die zijn superlekker als je ze helemaal in je mond steekt. Je hele mond wordt dan gevuld met die smaak”.Anne stopt er een in haar mond. “Echt lekker” zegt ze en ze kijkt mij verbaasd aan.
Voor het eerst in 27 jaar eet ze zonder problemen fruit. “Wat is er”?“Zo raar dat er niets gebeurt. Ik weet dat ik dit nooit heb gekund maar het is zo gewoon en het voelt vreemd tegelijk.” Ze eet bijna alles op, stukjes appel, peer met en zonder schil, frambozen enzovoorts. Zonder moeite, geen misselijkheid, geen angstrespons. Gewoon neutraal en normaal. Ze focust volledig op de smaak, wat ze ziet en ruikt.Ik geef haar nog de opdracht niet te analyseren waarom en hoe dit mogelijk is. Verwonderen mag, piekeren niet. Ik vraag haar er niet over na te denken en te accepteren dat het vanaf nu gewoon zo zal zijn. Iedere dag gaat ze gewoon fruit en groente eten want ze weet nu dat dat gewoon kan. Over een paar weken laat ze me weten hoe het met haar gaat.
Conclusie
De grootste mentale obstakels zitten als gedachten en overtuigingen in ons hoofd in de vorm van neurale verbindingen. Anne’s verhaal illustreert hoe deze gedachten leiden tot automatische gedragspatronen en lichamelijke responses die je gedrag en welzijn enorm kunnen beïnvloeden.
De meest toepaste therapieën die gebaseerd zijn op cognitie en gedrag maken voor de cliënt goed inzichtelijk waarom bepaald gedrag zich manifesteert maar hebben vaak problemen bij het duurzaam veranderen van die patronen. Er gaat meestal heel veel tijd inzitten om via de cognitie tot een betere en gezondere overtuiging te komen op bewuste en onbewust niveau. Het is niet vreemd dat dergelijke therapievormen maanden en soms jaren duren. Simpeler gezegd: het is bijzonder moeilijk om iemand via gesprekken en gedachteoefeningen te leren niet meer aan een roze olifant te denken.
In Anne’s situatie was het cognitief onmogelijk om niet te weten en te verwachten dat ze misselijk zou worden zou gaan kokhalzen.Met de juiste begeleiding en een open geest kunnen we met de hulp van hypnose de diepste ingesleten patronen veel sneller doorbreken. Een intense hypnotische ervaring met hoge energetische impact leidt altijd tot verandering.
Het brein en het lichaam kent geen verschil tussen een zelf gecreëerde mentale beleving (voorstellen, fantasie of hypnotische suggestie) of een beleving die het gevolg is van wat er buiten jezelf gebeurt. Zelfs bij patronen en automatische responses die zich 27 jaar lang hebben kunnen ontwikkelen zoals bij Anne het geval was, is het mogelijk om binnen een week en in slechts 4,5 contacturen ingrijpende verandering te realiseren.
In deze casus is niet alleen het symptoom(kokhalzen) behandelt maar is ook het inzicht in het probleem, het zelfbeeld, het oordeel over het eigen verleden, de schaamte en de toekomstverwachting positief beïnvloed. Het enige wat ervoor nodig was, is een vakkundige hypnotherapeut én een paar uur het vertrouwen en de volgzaamheid van Anne.
Will van den Boom Hypnotherapeut
Comentarios