top of page

De nobele kunst van "niets" doen

Bijgewerkt op: 16 jul. 2022

'Mijn hoofd zit altijd vol, ik kan niet stoppen met denken en daar word ik doodmoe van' Het is zorgwekkend dat dit ik in mijn praktijk steeds vaker hoor, en steeds vaker van veel jonge cliënten. Wat te doen aan die hyperactiviteit van dat brein?


Geschat wordt dat er zo'n 70.000 gedachtes dagelijks door ons heen gaan. We anticiperen niet op al die "hersenspinsels", dat zou onmogelijk en onleefbaar zijn. Dus we maken bewuste, maar vooral ook onbewust de keuze met welke gedachte we iets moeten doen. Die keuze wordt bepaald door hoe we de wereld ervaren en wat we daarin belangrijk vinden.

Cliënten die niet kunnen stoppen met denken geven in veel gevallen aan dat zij vast zitten in een cirkel van specifieke gedachten. Gedachten die te maken hebben met die oerbehoefte om te overleven. En om te overleven moet je bedreigingen, risico en ongemak zoveel mogelijk voorkomen...toch?


Anno 2022 heeft 'overleven' een andere betekenis en waarde gekregen. Onze oerinstincten die we nodig hebben om voedsel te zoeken of te verbouwen, jagen en je gezin of territorium met geweld verdedigen hebben geen functie meer. De stress die we daarvoor nodig hadden, manifesteert zich nu anders. 'Overleven' heeft nu meer te maken met voldoende financiële middelen hebben, mee kunnen doen, en hoe we door anderen gezien en ervaren worden. Ben ik wel goed genoeg, voor mijn partner, kinderen of mijn baas? Ben ik wel de moeite waard? Word ik wel gezien? En als ik gezien wordt, hoe word er dan over mij gedacht? Hoe voldoe ik aan de verwachtingen van die ander? Hoe voorkom ik zoveel mogelijk risico's en ongemakkelijke gevoelens? Hoe zorg ik ervoor dat ik me altijd goed kan voelen? De stress die we voelen is het gevolg van deze strategie. Het is onmogelijk om je altijd goed te voelen. Ongemak, stress, verdriet en pijn zijn normale onderdelen van het leven.


'Als je een strijd aangaat met je negatieve gevoelens verlies je die strijd. Je maakt datgene wat je ervaart zelfs groter. Zodra je beseft dat ALLES voorbij gaat en dat gevecht dus niet nodig is, is het ergste al voorbij. Stop met vechten en ervaar de rust.' - Will -


John* is een echtgenoot, vader en zzp-er in de bouw en verdient een goed belegde boterham. Heeft alles wat hij wil en is meestal succesvol als hij zich een doel stelt. John's hoofd loopt over met gedachten als: 'Wat zal er gaan gebeuren, morgen, of overmorgen, volgend jaar? Wat als er dingen veranderen? Hoe kan ik ervoor zorgen dat de toekomst voor mijn kind goed zal blijven?' John verteld mij dat hij in het verleden een adhd diagnose heeft gehad maar dat hij die drukte nu alleen in zijn hoofd ervaart. John zegt dat hij bang is dat hij de controle zal verliezen als dingen veranderen. Dit is waar John zich nog niet van bewust is: hij is de controle allang kwijt. Het is de reden waarom hij mijn hulp heeft geroepen.


"Wanneer je bang bent om de controle kwijt te raken, ben je hem al kwijt." - Will -


Zodra John zich in gedachten mee laat voeren naar een niet-bestaande toekomst reageert zijn stress-systeem. Door allerlei oorzaken uit het verleden is dit een gewoonte van John geworden. Een gewoonte die inmiddels heel veel mensen zich eigen hebben gemaakt. Ze zijn mentaal overal, behalve in het NU. En John kan dat zo goed, dat hij een gebeurtenis in een niet-bestaande toekomst, als realiteit ervaart. Hij voelt in het NU het ongemak van iets wat nog niet bestaat. Het heeft voor John geen zin om met die beelden in zijn hoofd de strijd aan te gaan. Zodra je dat probeert creëer je juist die beelden. Het is onmogelijk om dan niet aan dit probleem te denken. Maar in werkelijkheid is John ok! Want hij zit NU tegenover mij, ontspannen op zijn stoel, heeft geen gezondheidsklachten en weet dat hij in werkelijkheid veilig is. Het verleden is voorbij en onveranderbaar, en die toekomst bestaat niet.


Ik ga John eerst de nobele kunst van "niets" doen leren.

Niets doen met die negatieve gedachten, beelden en emoties van de toekomst of uit het verleden. Wanneer je weet hoe je dat kunt doen, heb je al veel meer controle over wat je denkt en voelt. Vervolgens ga ik John leren om zich mee te laten voeren met andere, betere en gezondere gedachten, beelden en emoties. En John kan dat heel gemakkelijk leren. Hij doet het zelf al jaren maar met de verkeerde "input". Om het voor hem nog gemakkelijker te maken doen we dat met hypnose. In een trance staat waarin zelfkritiek geen ruimte krijgt. John zal na deze ervaring weten dat hij de controle weer terug heeft. Hij weet dan ook hoe hij die controle kan blijven houden.


Want alleen het NU is er altijd.


*Fictieve naam ivm privacy. Wil jij ook in slechts enkele sessies leren hoe je weer ruimte in je hoofd ervaart? Neem dan contact met mij op of reserveer zelf een gratis consult. Will van den Boom Int.Reg.Hypnotherapeut

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Evenementen in 2024

Workshop Masterclass voor professionals Workshop

コメント


bottom of page